A mezoterápia története

Dr. Michel Pistor francia doktor 1950-ben végzett klinikai kutatásokat a bőr hatóanyag felvevő képességéről, illetve a hatóanyagok felszívódását segítő eljárások összességéről. Eredményei túlszárnyalták az ekkor már rendelkezésre álló információkat a bőr hatóanyag felvevő képességéről. Voltaképpen először sikerült kialakítania egy olyan minimal-invazív eljárást, melynek során mikro injekciózással hatóanyagokat sikerült a bőr mélyebb területeire juttatni akár elérve a szubcután réteget. A hír futótűzként terjedt a francia szakmai sajtóban, és 7 év sikeres terápiás alkalmazás után 1987-ben a francia Académie Nationale de Medecine nyilvánosan is elismerte az eljárást mint az orvoslás egyik speciális szakterületét. Mára népszerűsége az egekbe szökött, világszerte (főként az európai és dél-amerikai országokban) 18 000 orvos és kozmetikus praxisban alkalmazzák nap mint nap sikeresen.
A kozmetikusok számára az igazi nagy áttörést néhány éve a tű nélküli mezoterápia megjelenése jelentette. Cégünk által már több ízben bemutatott ún. tű nélküli mezterápia azaz eletroporátor készülék a mezoterápiás eljárások forradalmian új változata.
Az elektroporézis során speciális elektromos hullámok megnövelik a bőrsejtek áteresztő képességét, s mind a vizes, mind az olajos fázisban oldódó hatóanyagok könnyedebben transzportálódnak a bőr mélyebb rétegébe, akár a bőraljába. Az elektroporációs kezelések a gyógyászatban és a kozmetikai gyakorlatban is bizonyított eredményeket hoznak. Legszélesebb körben mint helyi kezelés alkalmazzuk, melynek során a hatóanyag közvetlenül a felhasználás helyszínére szállítódik ahol kifejti aktív biologiai hatását.
Mindezek ismeretében kézenfekvőnek tűnhet a kérdés: hol is van a megfelelő mélység? A bőrnek melyik rétege az ahonnan a hatóanyag legegyszerűbben elérhető a sejtek számára? Továbbá mely az a mélység ahonnan a hatóanyag nem szállítódik el közvetlenül a sejtközötti folyadék és nyirokkeringés segítségével? Van-e valódi értelme a hatóanyagot a kötőszövetig juttatni?
A válasz a kezelendő probléma megválasztásában rejlik. Ha a hajgyógyászatban szeretnénk hatóanyagunk jótékony hatását éreztetni a hajhagymák mélységét fogjuk alapul venni. Ha a bőrünk hámrétegét szeretnénk hidratálttá varázsolni biztos nem célszerű a választott hatóanyagot bőrünk irha rétegébe implantálni. Ezt annál inkább megtehetjük egy mélyrétegi vízhiánnyal küszködő bőrtípus esetében.
Cégünk forgalmazásában levő Armesso, Toskani, Dermaheal, Institute BCN, MCCM, Dermedics, előkészített kozmetikai, orvos-kozmetikai valamint orvosi tisztaságú hatóanyagainak kb. 99%-a juttatható be 1 cm-es mélységbe és kb. 65%-át 6 cm mélyre.

A sejt szintű anyag felvétel természetesen függ:

  • a szállítandó molekula méretétől és polaritásától,
  • az elektromos áram sejtmembránra gyakorolt hatásától,
  • a sejtmembrán fluiditásától,
  • a „carrier” molekulák aktivitásától.

Mindemellett az elektroporáció egyediségét jellemzi, hogy fokozza a sejtközötti transzcelluláris és intracelluláris anyagvándorlást, valamint képes megnyitni a sejtmembránok protein és aquagén csatornáit. A sejtszintű penetráció eredményeképpen a hatóanyagok 6-12szer nagyobb mértékben hasznosulnak, mint egy hagyományos lokális kezelés során.
A kezelési mélység helyes megválasztása tűs mezoterápia esetében nagyon fontos tényező, azonban az elektroporációs kezeléseknél – mivel a hatóanyag a hámrétegen illetve irharétegen keresztül jut el akár a bőraljáig – a hatóanyag bejutásának mélysége nem a legfontosabb szempont. Ennek magyarázata, hogy az transzport során a hatóanyag kifejtheti jótékony hatását minden egyes sejt rétegben ahol szükség van rá. Mindezek tükrében valószínűsíthető hogy felhasznált hatóanyagaink nem fognak átvándorolni bőrünkön, és nyirokkeringésünk segítségével eliminálódni szervezetünkből. Érdemes megjegyezni, hogy az emberi test különleges védelmi mechanizmusa, az immunrendszer jól összehangolt működése révén minden „betolakodót” képes eltávolítani, tehát számunkra nagyon fontos szempont hogy hatóanyagaink a „rászoruló” sejtek közelségébe kerüljenek és azonnal felhasználódjanak.
Talán épp ez az oka annak, amiért cégünk a tű nélküli mezoterápia és az orvosi tisztaságú hatóanyag ampullák használatát részesíti előnyben. Ezen eljárás és termék csoport segítségével könnyű és biztonságos megoldást kínálunk kozmetikusaink számára számos kozmetikai kondíció kezelésében.

A Mezoterápia rövid története

1844:    javasolják először az intradermalis injekciós technika alkalmazását
1855:   a módszer bevezetése Franciaországban kezdődik Behier segítségével
1905: szintetikus úton előállított a prokaint használ fel Einhorn, melyet elsősorban a fájdalomcsillapításra használnak, az nagy reményekkel kecsegteti
1928: később általánosan kezdik használni a prokaint lokálisan, intradermálisan fájdalomcsillapításra, rendkívül sikeresen végez vele kezeléseket Leriche
1937: közzéteszik a gyógyszerek intradermiális beadásának hatékonyságát, Aron tanulmányai alapján
1947: folyamatban a prokain kísérlete, Aslan tovább kutatja amit Leriche tapasztalataira alapoz majd közzéteszi tanulmányát a prokain geriátriai felhasználásával kapcsolatban
1952: Michel PISTOR doktor Bray et Lu kisváros háziorvosaként megkísérli egy cipészember aszthmáját helyrehozni, azonban ez nem sikerül, viszont észreveszi, hogy a hallása javult. Tovább kezeli a beteget intradermiális injekciózással, sikeresen.
1952 – 1958: Pistor és Label a gyógyszerek kombinálásával próbálkozik sikeresen
1958: Pistor lehetőséget kap az akkoriban leghíresebb orvosi szaklapban, a Presse Medicale-ban, hogy publikálja első cikkét a Mezoterápiárol a szaksajtónak .
1960: Pistor lehetőséget kap, hogy mezoterápiát oktasson Professzor Bordet meghívására az Alfort-i Állatorvostudományi Egyetemen.
1964: Megalakul az első Mezoterápia Társaság a franciaországi Párizsban 16 alapítótaggal.
1968: Pistor folytatja oktatói tevékenységét, és további előadásokat tart, Francia Orvosi Akadémián. Az orvosi szakma hivatalosan is elismerte a Mezoterápia eljárását.
1976: Első Nemzetközi Mezoterápia Kongresszus Bray et Lu-ben (Franciaország), majd a mai napig évente-kétévente máshol (Royaumont, Róma, Brüsszel, Bordeaux, Sao Paulo, Párizs, Madeira, stb.)
1981 A Mezoterápia bevezetése párizsi Nemzeti Sport Intézetben, mely Dr. Yves Demarais segítségével történik. A mezoterápia elfoglalta méltó helyét az élsportolók elitjében.
1987: A francia Orvosi Akadémia végre hivatalosan is deklarálja, hogy a Mezoterápia a hagyományos európai (allopathiás) orvoslás integráns része.
1989: Az első szakvizsgák kiosztása a Marseille-i Orvosi Egyetemen Professzor Delboy jóvoltából
1996: A Bordeux-i Orvostudományi Egyetemen is kiadják a mezoterápiás szakvizsgákat, mely Lavignolle Professzor nevéhez fűződik. Ezzel a szakvizsgával hazánkban négy orvos is büszkélkedhet: Dr. Duray Éva, Dr. Kalmár Miklós, Dr. Molnár Csaba, Dr. Révész Klaudia
2003: augusztus 3-án Dr. Michel PISTOR, a mezoterápia atyja elhunyt, azonban ránk hagyta rendkívüli kezelési módszerét, amit röviden így foglalt össze: “Keveset ritkán és megfelelő helyre”.
2004: Az első próbálkozások a mezoterápia bevezetésére a magyar orvosi gyakorlatba.
2008: Az első egyetemleges magyarországi mezoterápia szakvizsga kiadása